فیزیک
پنج شنبه 2 خرداد 1392برچسب:, :: 18:29 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری
پنج شنبه 2 خرداد 1392برچسب:, :: 18:24 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری
پنج شنبه 2 خرداد 1392برچسب:, :: 18:15 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری
چهار شنبه 18 ارديبهشت 1392برچسب:, :: 16:10 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

پاورپوینت کامل فصل گرما به همراه آزمون

(جواب فکرکنیدهای کتاب دوم راهنمایی)

 

 

سه شنبه 6 فروردين 1387برچسب:, :: 11:41 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

فونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا ساز

 

 

پنج شنبه 17 اسفند 1391برچسب:, :: 15:47 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به انواع موج کلیک کنید:

                                                    

چهار شنبه 16 اسفند 1391برچسب:, :: 15:15 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

«آلبرت انيشتين» در چهاردهم مارس 1879 در شهر «اولم» واقع در ناحيه «ورتمبرگ» آلمان متولد شد. وقتي كه آلبرت يك ساله بود، خانواده وي از اولم عازم مونيخ گرديدند. پدر آلبرت، هرمان انيشتين، كارخانه كوچكي براي توليد محصولات الكتروشيميايي داشت و با كمك برادرش كه مدير فني كارخانه بود، از آن بهره برداري مي كرد. وي از لحاظ عقايد سياسي با حكومت پروسي ها مخالفت داشت، اما امپراتوري جديد آلمان را ستايش مي كرد و صدر اعظم آن « بيسمارك » و ژنرال « مولتكه » و امپراتور پير يعني « ويلهم اول» را مورد تجليل قرار مي داد. مادر انيشتين كه پائولين كوخ نام داشت، بيش از پدر زندگي را جدي مي گرفت و از احساسات هنرمندانه اي برخوردار بود.
آلبرت كوچولو به هيچ عنوان كودك اعجوبه اي نبود و حتي مدت زيادي طول كشيد تا سخن گفتن را بياموزد؛ بطوريكه پدر و مادرش وحشت زده شدند كه مبادا فرزندشان ناقص و غيرعادي باشد. اما بالاخره شروع به حرف زدن كرد، ولي غالباً ساكت و خاموش بود و هرگز بازيهاي عادي كودكان را دوست نداشت. تحصيلات ابتدائي خود را طبق تعاليم كاتوليك گذراند و از آن لذت فراوان برد و حتي در دروسي  كه به شرعيات و قوانين مذهبي كاتوليك بستگي داشت، چنان قوي شد كه توانست در هر مورد كه همشاگردانش قادر نبودند به سوالهاي معلم جواب دهند، به آنها كمك كند. انيشتين جوان در ده سالگي مدرسه ابتدائي را ترك كرد و در شهر مونيخ به مدرسه متوسطه « لوئيت پول» وارد شد.
 
ذوق هنري
ذوق هنري انيشتين چنان بود كه وقتي در سن پنج سالگي، پدرش قطب نمايي جيبي را به او نشان داد، خاصيت اسرار آميز عقربه مغناطيسي تأثير عميقي بر وي گذاشت. زماني كه انيشتين پانزده ساله بود، حادثه اي اتفاق افتاد كه جريان زندگي او را به سمت جديدي سوق داد. پدر او در كار تجارت با مشكلاتي مواجه شد و صلاح را در آن ديد تا كارخانه خود را در مونيخ بفروشد و جاي ديگري را براي كسب و كار خود ترتيب دهد. از آن جا كه وي خوش بين و علاقمند به كسب لذت بود، تصميم گرفت به كشوري مهاجرت كند كه زندگي در آن با سعادت بيشتري همراه باشد و به اين منظور، ايتاليا را انتخاب كرد و در شهر ميلان مؤسسه مشابهي را ايجاد نمود. هنگاميكه وارد شهر ميلان شدند، آلبرت به پدر خود گفت كه قصد دارد تابعيت كشور آلمان را ترك گويد، اما آقاي هرمان به وي تذكر داد كه اين كار زشت و نابهنجار است.
 

دوران دانشجويي
در اين دوران، مشهورترين مؤسسه فني در اروپاي مركزي به استثناي آلمان، مدرسه دارالفنون سوئيس در شهر زوريخ بود. آلبرت در امتحان ورودي اين مؤسسه شركت كرد، ولي بخاطر اينكه درعلوم طبيعي اطلاعات وسيعي نداشت، پذيرفته نشد. با اين حال، مدير دارالفنون زوريخ تحت تأثير اطلاعات وسيع او راجع به رياضيات واقع شد و از وي درخواست كرد تا ديپلم متوسطه اي را كه براي ورود به دارالفنون لازم است، در يك مدرسه سوئيسي بدست آورد و او را به مدرسه ممتاز شهر كوچك « آرائو » كه با روش جديدي اداره مي شد، معرفي كرد. وي بعد از يك سال اقامت در مدرسه مذبور، ديپلم لازم را بدست آورد و در نتيجه، بدون امتحان در دارالفنون زوريخ پذيرفته شد. با اين كه درس هاي فيزيك دارالفنون از هيچ گونه عمق فكري برخوردار نبود، اما حضور در آنها آلبرت را تحريك كرد تا آثار استادان كلاسيك فيزيك نظري از قبيل بولترمان، ماكسول و هوتز را با حرص عجيبي مطالعه كند. آلبرت درست در اواخر قرن 19، تحصيلات خود را به اتمام رساند و با مسأله مهم كسب شغل مواجه گرديد. از آنجا كه نتوانست مقام تدريس در مدرسه پلي تكنيك را بدست آورد، تنها راه باقي مانده اين بود كه چنين شغل و مقامي را در يك مدرسه متوسطه جستجو كند.
در سال 1910 ، آلبرت بيست و يك سال داشت و تابعيت سوئيس را بدست آورده بود. وي داوطلب شغل معلمي خصوصي گرديد و پذيرفته شد. انيشتين از كار خود راضي بود؛ چرا كه مي توانست به پرورش جوانان بپردازد، اما بزودي متوجه شد كه معلمان ديگر نيكي را از او ضايع و فاسد مي كنند و اين شغل را ترك كرد. بعد از مدتي، در دفتر ثبت اختراعات مشغول به كار شد و به شهر« برن» انتقال يافت. كمي بعد از انتقال به شهر برن، با ميلواماريچ همشاگردي قديم خود در مدرسه پلي تكنيك ازدواج كرد و حاصل آن دو پسر بود كه اسم پسر بزرگتر را آلبرت گذاشتند. كار انيشتين در دفتر اختراعات خالي از لطف نبود و حتي بسيار جالب به نظر مي رسيد. او وظيفه داشت، اختراعاتي را كه به دفتر مذبور مي آوردند، مورد آزمايش اوليه قرار دهد. شايد تمرين در همين كار موجب شده بود كه وي با قدرت خارق العاده و بي مانند، بتواند نتايج اصلي و اساسي هر فرض و نظريه جديدي را به سرعت درك و استخراج كند؛ چرا كه انيشتين به قوانين كلي فيزيك علاقه داشت و به حقيقت درصدد بود تا ميدان وسيع تجارت را به وجهي منطقي استنتاج كند.
در اواخر سال 1910 كرسي فيزيك نظري در دانشگاه آلماني پراگ خالي شد. انتصاب استادان اين قبيل دانشگاهها طبق پيشنهاد دانشكده بوسيله  امپراتور اتريش انجام مي گرفت كه معمولاً حق انتخاب خويش را به وزير فرهنگ واگذار مي كرد. تصميم قطعي براي انتخاب داوطلب، قبل از همه، برعهده فيزيكداني به نام « آنتون لامپا » بود و او براي انتخاب استاد، دو نفر را مد نظر داشت كه يكي از آنها « كوستاويائومان» و ديگري « انيشتين» بود. يائومان اين پيشنهاد را رد كرد و انيشتين پس از كش و قوس هاي فراوان، اين مقام را پذيرفت. دو ويژگي  انيشتشن موجب شد كه استاد زبردستي گردد : نخست اينكه، علاقه  فراواني داشت تا براي عده بيشتري از همنوعان خود و بخصوص كساني كه در حول و حوش او مي زيستند، مفيد باشد. ويژگي دوم، يعني ذوق هنريش، وي را وا مي داشت كه افكار عمومي خود را به نحوي روشن و منطقي مرتب سازد. از سوي ديگر، روش تنظيم آنها به نحوي بود كه چه خود او و چه مستمعان از نظر جهان شناسي نيز لذت ببرند.
 
عزيمت از پراگ
انيشتين در مدتي كه در پراگ تدريس مي كرد، نه تنها نظريه جديد خود را بنا نهاد، بلكه با شدت بيشتري، نظريه خود درباره  كوآنتوم  نو را كه در شهر برن شروع كرده بود، توسعه داد. با همه اين تفاصيل، انيشتين به دانشگاه پراگ اطلاع داد كه در خاتمه دوره تابستاني سال 1912 اين دانشگاه را ترك خواهد كرد. عزيمت ناگهاني انيشتين از پراگ، سر و صداي زيادي را در اين شهر بوجود آورد. در سر مقاله بزرگترين روزنامه  آلماني شهر پراگ نوشته شد :
« نبوغ و شهرت فوق العاده انيشيتن باعث شد كه همكارانش او را مورد شكنجه و آزار قرار دهند و به ناچار شهر پراگ را ترك كرد ». انيشتين عازم شهر زوريخ گرديد و در پايان سال 1912در سمت استاد مدرسه پلي تكنيك زوريخ مشغول به كار شد. شهرت انيشتين تا بدانجا رسيده بود كه بسياري از مؤسسات و سازمانهاي علمي جهان علاقه داشتند كه وي بعنوان عضو وابسته با مؤسسه ايشان در ارتباط باشد. مقامات رسمي آلمان، سالها كوشش مي كردند كه شهر برلن نه فقط مركز قدرت سياسي و اقتصادي، بلكه در عين حال كانون فعاليت هنري و علمي نيز محسوب گردد؛ بهمين جهت از انيشتين دعوت بعمل آوردند. انيشتين مدت كمي بعد از ورود به برلن، از همسر خويش هيلوا كه از جنبه هاي مختلف با او توافق نداشت، جدا گرديد. هنگاميكه به عضويت آكادمي پادشاهي انتخاب شد، سي و چهار سال سن داشت و نسبت به همكاران خود كه از او مسن تر بودند، بيش از حد جوان مي نمود.
فعاليت اصلي انيشتين در برلن اين بود كه با همكاران خويش و يا دانشجويان رشته فيزيك، درباره كارهاي علمي مصاحبه و مذاكره نموده  و آنها را در تهيه برنامه علمي راهنمايي كند. هنوز يكسال از اقامت انيشتين در برلن نگذشته بود كه در ماه اوت 1914 جنگ جهاني شروع  شد. در طي جنگ جهاني اول ، روزنامه هاي برلن همه روزه از وقايع جنگ و شروع فتوحات ارتش آلمان سخن مي گفتند. در عين حال، انيشتين در منزل خود با دختر عمه خويش الزا آشنايي پيدا كرد. الزا زني مهربان و خونگرم بود و از شوهر مرحوم سابق خود دو دختر داشت؛ با اين حال، انيشتين با او ازدواج كرد. جنگ بين المللي و شرايط معرفت النفسي كه در نتيجه آن بر دنياي علم تحصيل گرديد، مانع از آن نشد  كه انيشتين با حرارت فوق العاده به توسعه و تكميل نظريه ثقل خويش بپردازد و با پيمودن راه تفكري كه در پراگ و زوريخ  در پيش گرفته بود، در سال 1916 توانست نظريه اي براي ثقل ارائه دهد. وي  جاذبه عمومي را بنا نهاد كه به كلي مستقل از نظريه هاي گذشته و از نظر منطقي داراي وحدت كامل بود.
اهميت نظريه جديد به زودي مورد تأييد و توجه دانشمنداني واقع گرديد كه داراي قدرت خلاق علمي بودند. تأييد تجربي نظريه انيشتين، توجه عموم مردم را نيز به شدت جلب كرده بود. از اين پس، ديگر انيشتين مردي نبود كه فقط مورد توجه دانشمندان باشد. به زودي، او نيز همچون زمامداران مشهور ممالك ، بازيگران بزرگ سينما و تئاتر، شهرت عام بدست آورد.
 
مسافرتهاي انيشتين
تبليغات مخالف و حملاتي كه عليه انيشتين مي شد، موجب گرديد كه در تمام ممالك جهان و در همه طبقات اجتماعي، توجه عموم مردم به سوي تئوريهاي او جلب شود. در اين زمان، انيشتين ابتدا به هلند و سپس به كشورهاي چكسلواكي، اسپانيا، فرانسه، روسيه، اتريش، انگليس، آمريكا و بسياري از كشورهاي ديگر سفر كرد. اما نكته قابل توجه اين است كه وقتي انيشتين و همسر او به بندرگاه نيويورك رسيدند، با استقبال شديد و تظاهرات پرشوري مواجه شدند كه به احتمال قوي نظير آن هرگز هنگام ورود يكي از دانشمندان رخ نداده بود .
انيشتين به آسيا و كشورهاي چين، ژاپن و فلسطين سفر كرد و اين خاتمه سفرهاي او بود. وي درسال 1924 بعد از مسافرتهاي متعدد به اكناف جهان، بار ديگر در برلن مستقر گرديد. حملات همچنان بر عليه او ادامه داشت و نظريات او را بعنوان بيان افكار قوم يهود و به سوي فاشيسم مي دانستند. از اين رو، انيشتين به شهر پرينستون در آمريكا رفت. در سال 1936 همسرش الزا از دنيا رفت و خواهر انيشتين كه در فلورانس بود، به شهر پرينستون نزد برادرش آمد. در همين دوران، انيشتين تابعيت كشور آمريكا را پذيرفت. وي در سال 1945 طبق قانون بازنشستگي، مقام استادي مؤسسه مطالعات عالي پرينستون را ترك كرد، ولي اين تغيير سمت رسمي، تغييري در روش زندگي و كار او به وجود نياورد. او كماكان در پرينستون بسر مي برد و در مؤسسه  مذبور به تحقيقات خود ادامه مي داد.

آخرين سالهاي زندگي انيشتين
دوران تحقيق در شهر پرينستون آميخته با اضطراب بود. هنوز ده سال ديگر از زندگي انيشتين باقي مانده بود؛ ليكن اين دوره ده ساله، درست مصادف با عهد بمب اتمي بوده و بشريت، تمرين و آموزش خود را در اين زمينه آغاز نمود. بنابراين، مسأله واقعي كه براي او مطرح شد، موضوع چگونگي پيدايش بمب اتمي نبود.
سرانجام در روز هجدهم آوريل 1955 بزرگترين دانشمند و متفكر قرن بيستم ، پيغمبر صلح و حامي محنت ديدگان جهان، مردي كه احتمالأ همراه با ناپلئون و بتهوون مشهورتر از همه مردان جهان بوده است، در شهر پرينستون واقع در ممالك متحده آمريكاي شمالي از زندگي، تفكر و مبارزه دست كشيد و درگذشت.
در پايان به اظهار نظر برخي از مشاهير درباره  انيشتين مي پردازيم :
«پيشرفتي كه انيشتين درباره طبيعت، نصيب معرفت ما كرد، از قدرت جهان امروز خارج است. فقط نسل هاي آينده مفهوم واقعي آن را درك خواهند كرد». «دكتر هارولددوز، رئيس دانشگاه پرينستون در آمريكا ».
«وي دانشمند بزرگ اين عصر و به واقع يكي از جويندگان عدالت و راستي بود كه هرگز با نادرستي و ظلم مصالحه نكرد».« جواهر لعل نهرو، نخست وزير هند».

پنج شنبه 10 اسفند 1391برچسب:, :: 22:13 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

 

فيزيك فصل دو - نور

 

نور صورتي از انرژي تابشي است كه با سرعت 300000 كيلومتر بر ثانيه درفضا سير مي كند.

 

نسخه ی PDF را دانلود کنید و لذت ببرید.

 

 

 

 

 

پنج شنبه 10 اسفند 1391برچسب:, :: 16:15 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

این آزمون شامل تمامی فصل های کتاب علوم دوم راهنمایی است .

                                                     

یک شنبه 29 بهمن 1391برچسب:, :: 20:37 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به کانون آینه ی محدب اینجا کلیک کن        

یک شنبه 29 بهمن 1391برچسب:, :: 20:26 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به کاربرد عدسی ها اینجا کلیک کن

شنبه 28 بهمن 1391برچسب:, :: 22:20 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری
شنبه 28 بهمن 1391برچسب:, :: 22:20 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

شنبه 28 بهمن 1391برچسب:, :: 22:20 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

شنبه 28 بهمن 1391برچسب:, :: 22:17 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

جمعه 27 بهمن 1391برچسب:, :: 19:53 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به کاربرد آینه ها  روی من کلیک کن :                         

جمعه 27 بهمن 1391برچسب:, :: 19:48 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به شکست نور روی من کلیک کن :                       

جمعه 27 بهمن 1391برچسب:, :: 19:47 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

جمعه 27 بهمن 1391برچسب:, :: 19:45 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

جمعه 27 بهمن 1391برچسب:, :: 19:37 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به عدسی همگرا روی من کلیک کن :                           

جمعه 27 بهمن 1391برچسب:, :: 19:27 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دریافت فایل مربوط به عدسی واگرا روی من کلیک کن :                

یک شنبه 22 بهمن 1391برچسب:, :: 16:43 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دانلود فایل فلش مربوط به ایجادسراب روی من کلیک کنید:                    

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 13:13 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

منو دانلود کن:                    

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 12:55 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 12:55 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 12:53 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 12:53 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری



 

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 2:55 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دانلود کردن ppt مربوط به بخش نور اینجا و روی من کلیک کن:                      

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 2:40 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

دید کلی

وقتی که صحبت از موج به میان می آید. بلافاصله به یاد امواج خروشان دریا می افتیم که به طرف ساحل می‌آیند و خود را به صخره‌ها می‌کوبند. این امواج مقادیر زیادی انرژی را از دور دستهای دریا با خود به ساحل می آورند. امواج پیوسته به طرف ساحل در حرکت هستند، لذا آب فقط در محل خود بالا و پایین ، یا عقب و جلو می‌رود. اما در واقع موج فقط به همین نوع خاص امواج ختم نمی‌شود. بلکه امواج مختلفی را می توان نام برد که در زندگی روزمره خود با آنها مواجه می‌شویم، ولی بی توجه از کنا آنها عبور می‌کنیم. به عنوان نمونه می‌توان به حرکت برگهای درختان که در پاییز آرام آرام به زمین می‌افتند، تکه سنگی که به داخل آب می‌افتد و امواجی را بر سطح آب ایجاد می‌کند، امواج صوتی و هزاران نمونه دیگر اشاره کرد.

فیزیکدانان آشفتگی روی سطح اقیانوسها را موج دوره‌ای (تناوبی) می‌گویند. این آشفتگی یک نقش یکسان را بطور پیوسته تکرار می‌کند. جهان پر از امواج دوره‌ای است، اگر چه بیشتر آنها نامرئی هستند. تمام این امواج آشفتگیهای دوره‌ای هستند که وجود ، اشتراک زیادی باهم دارند. اما غیر از امواج دوره‌ای ، امواج دیگری نیز وجود دارند که فقط برای یک لحظه دوام می‌آورند، این نوع امواج را امواج پالسی می‌گویند. ریگی که به سطح آب می‌افتد. فلاش دوربین عکاسی ، صدای شلیک گلوله از تفنگ از این گونه‌اند.

مشخصات موج

  • دامنه موج: دامنه موج ، یکی از مشخصات هر موج حرکت نوسانی است که برای توصیف ریاضی آن لازم است و آن عبارتست از بیشینه جابجایی جسم نوسان کننده از موضع تعادل آن.
     
  • دوره تناوب: دوره تناوب هر نوسان مدت زمانی است که طول می‌کشد، تا یک نوسان کامل انجام شود. این مشخصه نیز برای توصیف ریاضی حرکت نوسانی لازم است.
     
  • فرکانس موج: عکس دوره تناوب را بسامد یا فرکانس می‌گویند. بنابراین واحد آن نیز عکس زمان می‌باشد در اصطلاح علمی هرتز می‌گویند.

تقسیم بندی کلی موج

  • امواج مکانیکی: موجی را که برای انتقال خود نیاز به محیط مادی دارد را موج مکانیکی می‌گویند. به عبارت دیگری می‌توان گفت که این امواج در خلا منتشر نمی‌شوند. انواع مختلف امواج مکانیکی را می‌توان با در نظر گرفتن چگونگی رابطه بین حرکات ذرهه‌ای ماده با راستای انتشار خود امواج از هم تمییز داد. اگر حرکت ذرات ماده حامل موج ، بر راستای انتشار موج عمود باشد. در این صورت موج حاصل را موج عرضی می‌گویند. به عنوان مثال ، هرگاه انتهای یک ریسمان قائم تحت کشش را به عقب و جلو به نوسان در آوریم، یک موج عرضی در آن به راه می‌افتند. این آشفتگی در طول ریسمان پیش می‌رود ولی ارتعاش ذره‌های ریسمان بر راستای انتشار آشفتگی عمود است.

    از طرف دیگر هرگاه جابجایی ذرههای حامل موج مکانیکی در راستای انتشار انجام بگیرد یک موج طولی خواهیم داشت. به عنوان مثال هرگاه انتهای یک فنر قائم کشیده شده را به بالا و پایین به نوسان در آوریم، یک موج طولی در فنر به راه می‌افتد و حلقه‌های فنر در راستایی که این آشفتگی در طول فنر طی می‌کند، به بالا و پایین ارتعاش خواهند کرد. امواج صوتی از جمله امواح طولی هستند. البته امواج دیگری نیز وجود دارند که نه بطور کامل طولی و نه بطور کامل عرضی هستند. به عنوان مثال امواج روی سطح آب از این گونه‌اند.
     
  • امواج غیر مکانیکی: این امواج برای انتشار خود به محیط مادی نیاز ندارند و در خلا نیز منتشر می‌شوند. از جمله این امواج می‌توان به امواج الکترومغناطیسی ، امواج رادیو و تلویزیون ، امواج فرابنفش ، امواج نوری ، امواج ماکروویو اشاره کرد.
     
  • موج مادی: در مکانیک کوانتومی به هر ذره مادی یک موج نسبت می‌دهند. به عبارت دیگر برای هر ذره ماده دو گونه طبیعت در نظر گرفته می‌شود. طبیعت موجی و طبیعت ذره‌ای. این دو حالت هیچ وقت بطور همزمان در نظر گرفته نمی‌شود. یعنی امکان ندارد در یک پدیده هم حالت موجی و هم حالت ذره‌ای در مورد یک ذره در نظر گرفته شود.
     
  • امواج را معمولا بر اساس جبهه موج نیز می‌توان به دو گروه امواج تخت و امواج کروی تقسیم کرد. اگر آشفتگیها فقط در یک راستا منتشر شوند، امواج را امواج تخت می‌گویند. در هر لحظه معین ، وضعیت در تمام نقاط یک صفحه عمود بر راستای انتشار ، یکسان است. جبهه‌های موج به شکل تخت و پرتوها به صورت خطوط راست و موازی هستند. اما اگر آشفتگی از یک چشمه موج در تمام جهات بطرف خارج منتشر شود، در اینصورت جبهه موج شکل کروی دارند و پرتوها خطهای شعاعی هستند. در چنین حالت موج را موج کروی گویند. البته شکلهای دیگری نیز برای جبهه موج می‌توان در نظر گرفت که حالت استوانه‌ای از این جمله می‌باشد.

 

جمعه 20 بهمن 1391برچسب:, :: 2:35 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

 

انرژي‌اي كه امواج طولي منتقل مي‌كند، حين عبور از مواد يا واسطه‌هاي مختلف از انرژي پتانسيل در وضع فشردگي و تراكم به انرژي جنبشي در حالت نوسان تبديل مي‌شود.

جابه‌جايي و تغيير مكان امواج صوتي موجب ايجاد نوسان مي‌شود. امروزه در بسياري از فناوري‌هاي جديد از مزايا و ويژگي‌هاي امواج صوتي بهره گرفته مي‌شود.

پزشكان براي بررسي وضع بافت‌هاي دروني بدن از امواج صوتي استفاده مي‌كنند. گوشي‌هاي پزشكي امواج صوتي را تقويت مي‌كند و به اين ترتيب پزشكان مي‌توانند به كمك آن به صداي قلبتان گوش كنند.

علاوه بر اين از امواج فراصوتي نيز براي تصويربرداري از قلب و معده استفاده مي‌شود. سمعك ‌ها، آلات‌موسيقي و ردياب‌هاي صوتي، نمونه‌اي از ابزارهايي است كه از آنها براي توليد و تشديد امواج صوتي استفاده مي‌شود. با انجام اين آزمايش ساده مي‌توانيد چگونگي نفوذ امواج صوتي از مواد مختلف را مورد بررسي قرار دهيد.

براي انجام اين آزمايش به سه ليوان هم اندازه، مقداري آب، يخ و يك مداد يا خودكار نياز داريد. ليوان‌ها را به صورت رديفي روي ميز يا جسمي كه ساختاري جامد دارد قرار دهيد.

دوسوم ليوان اول را از آب پر كنيد. دو سوم ليوان ديگر را نيز يخ بريزيد. ليوان سوم را خالي دركنار دو ليوان ديگر بگذاريد. با انگشتتان به بدنه ليوان ضربه بزنيد. چه صدايي مي‌شنويد؟

اين مرحله از آزمايش را براي همه ليوان‌ها تكرار كنيد. اگر حين ضربه زدن به ليوان‌ها دستتان را تكان دهيد، آيا ارتعاش ناشي از حركت دستتان به ليوان‌ها منتقل مي‌شود؟ اگر بخواهيد با چگونگي حركت امواج صوتي آشنا شويد، مي‌توانيد از يك فنر كمك بگيريد.

فنر را بكشيد و به يك طرف آن ضربه بزنيد. موجي كه از يك سوي فنر به سوي ديگر آن به حركت درمي‌آيد، يك موج طولي است كه بيانگر چگونگي حركت امواج صوتي است.

امواج صوتي كه فركانس بالاتري دارد، با سرعت بيشتر و امواج صوتي كه فركانس پايين‌تري دارد با سرعت كمتري حركت مي‌كند. در حقيقت صوت، ارتعاشي است كه به صورت امواج طولي به حركت در آمده و از مواد مختلف نيز عبور مي‌كند.

به عبارت ديگر براي عبور نور از مواد مختلف از قبيل گاز، مايع، جامد و هوا هيچگونه محدوديتي وجود ندارد. با ايجاد صوت ارتعاش ناشي از حركت امواج صوتي ذرات ماده‌اي را كه در اطراف آن امواج باشد، به حركت درمي‌آورد.

حركت اين ذرات به نوبه خود به ذرات ديگري كه در كنار آن است، منتقل مي‌شود و به اين ترتيب حركت طولي ايجاد شده در سطح ماده منتقل مي‌شود و ضربات ناشي از ارتعاش را به شكل يك طول موج با خود جابه‌جا مي‌كند.

با توجه به تراكم مولكول‌هاي موجود در مواد مختلف، سرعت عبور امواج صوتي از اين مواد مختلف است و در نتيجه صدايي هم كه در اين مواد منتقل مي‌شود، متفاوت خواهد بود.

پنج شنبه 19 بهمن 1391برچسب:, :: 15:6 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

برای دیدن عجایب اینجا کلیک کنید و آن را دانلود کنید

پنج شنبه 19 بهمن 1391برچسب:, :: 15:0 :: نويسنده : مهدی معبودی و مهدی باقری

اینجا کلیک کنید           

اینجا کلیک کنید           

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد
پيوندها


ورود اعضا:

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 2
بازدید ماه : 24
بازدید کل : 1914
تعداد مطالب : 32
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1



Google

در اين وبلاگ
در كل اينترنت



.